تاريخچه و معرفي دانشگاه پیام نور
دانشگاه پيام نور براساس تصميمات جلسات 94 مورخ 27/8/65 و 97 مورخ 25/9/65 شوراي عالي انقلاب فرهنگي عملاً با پذيرش اولين گروه دانشجو در مهرماه 1367 تأسيس شد
اين دانشگاه پس از تأسيس، با پذيرش اولين گروه دانشجويي خود در 5 رشته تحصيلي ودر 28 مركز باقيمانده از دانشگاه ابوريحان بيروني ودانشگاه آزاد ايران از مهرماه سال تحصيلي 68-1367 فعاليت آموزشي خود را آغاز كرد. توسعه دانشگاه وتأسيس شعب جديد از محل كمك ها ي مردمي و محلي و امكانات مهيا شده از سوي هيأت مؤسس انجام مي شود.
يكي از اركان توسعه علمي كشور گسترش آموزش است كه رشد اجتماعي و شكوفايي استعدادها را به همراه دارد و زمينهساز خلاقيتهاي انساني است. آموزشهاي متعارف و جاري به تنهايي براي برقراري اين ركن مهم كافي نيست. توجه به روشهاي جديد آموزشي و اجراي برنامههايي از قبيل آموزش نيمه حضوري آموزش باز و از راه دور و آموزش مجازي براي دستيابي به هدفهاي توسعه بسيار ضروري است.
آموزش نيمه حضوري نظامي آموزشي است كه، با بهره گيري از فناوري آموزشي، استفاده از كتابهاي درسي خودآموز و دانشجو محوري در يادگيري، ضرورت حضور دانشجو در كلاسهاي درسي را كاهش ميدهد. و در واقع، در اين نوع آموزش عملاٌ مي توان كلاسهاي تدريس را به كلاسهاي مرور درس و رفع اشكال گروهي تبديل كرد.
مزاياي اين نظام آموزشي عبارت است از دانشجو محوري، امكان مطالعة مستقل، پوشش فراگير، ارائة دروس در وقت كمتر از لحاظ حضور ضروري دانشجو و، در نتيجه، كاهش هزينه ها و وابستگي كمتر به الزامات آموزشي نسبت به روش هاي مرسوم، و در عين حال، اثربخشي آموزش.
مهمترين هدف و معناي آموزش باز كاهش موانع زماني و مكاني و محدوديتهاي مربوط به برخي مقررات نظام آموزشي متعارف است. به گونهاي كه زمينههاي ارائة آموزش عالي به افرادي فراهم آيد كه به علت دوري يا دسترسي نداشتن به مراكز آموزشي و محدوديتهاي زماني و شغلي و اقليمي براي بهرهمندي از آموزش متعارف امكان كمتري دارند.
آموزش نيمه حضوري عبارت است از سازماندهي به فرايند ياددهي ـ يادگيري، به گونهاي كه هر مركز آموزشي در انتخاب و كاربرد راهكارهايي براي استفاده از يك يا چند نوع مواد آموزشي، رسانه و ساير وسايل ارتباط جمعي توانا باشد.
در اين نوع آموزش، بهرهگيري از فناوري اطلاعات و ارتباطات (ICT) فرايند يادگيري را با مشاركت خود يادگيرندگان تسهيل ميكند.
هدفهاي مهم دانشگاه
- همگاني كردن آموزش عالي و ارتقاي سطح علمي و فرهنگي جامعه
- تسهيل دسترسي برابر فرصتهاي آموزش عالي همه وقت
- كاستن از محدوديتها و فراهم آوردن امكان ادامه تحصيلات دانشگاهي براي علاقه مندان، به ويژه در مناطق محروم.
- فراهم آوردن زمينة استفاده از امكانات بالقوه، كه در نظام آموزشي متعارف كمتر به كار گرفته ميشود.
- تربيت بخشي از نيروهاي متخصص مورد نياز جامعه
- اهتمام به گسترش مرزهاي دانش، به منظور دستيابي به نظريههاي جديد علمي و توليد علم
- مشاركت در حل معضلات اجتماعي
- فراهم آوردن امكان دسترسي ايرانيان مقيم خارج از كشور و فارسي زبانان و علاقه مندان به جمهوري اسلامي به آموزشي عالي در اقصي نقاط عالم
وظايف اصلي دانشگاه
- پذيرش و آموزش دانشجو در كلية مقاطع تحصيلي (دكتري، كارشناسي ارشد، كارشناسي و كارداني)
- ايجاد زمينه براي ادامة تحصيل افرادي كه در نظام آموزشي متعارف به سادگي امكانپذير نيست.
- ايجاد و بهكارگيري نظام آموزش نيمه حضوري مجازي و آموزش از راه دور راديو وتلويزيوني
- ايجاد زمينه مساعد براي ارتقاي دائمي و به هنگام كردن سطح دانش نيروهاي كارآمد جامعه.
- ايجاد زمينههاي مناسب براي دستيابي به دانشهاي جديد و توليد علم
- گسترش سطح دسترسي به آموزش عالي در اقصي نقاط جهان به خصوص براي ايرانيان و فارسي زبانان علاقهمندان به جمهوري اسلامي
- همكاري در ايجاد زمينههاي مناسب براي مشاركت همگاني در توسعة فرهنگي جامعه و گسترش كمي و كيفي آموزش عالي
برنامههاي آتي دانشگاه در بعد بين المللي
- پذيرش دانشجوي دانشگاه مجازي به زبان فارسي
- راهاندازي پيامنور راديو و تلويزيوني و توسعة آموزش عالي
- توسعة همكاريهاي بين دانشگاهها و تربيت دانشجوي تحصيلات تكميلي
- پذيرش دانشجوي بدون كنكور در واحدهاي برون مرزي، مناطق آزاد تجاري
- ايجاد شعبات دانشگاه در خارج از كشور با همكاري دانشگاههاي خارجي
برنامههاي ارتقاي كيفي دانشگاه
|
دانشگاه پيامنور، دانشگاهي است با هويت ايراني- اسلامي كه براي ايفاي نقش و مسئوليت خود در جهت تحكيم جايگاه علمي و پژوهشي در ميان دانشگاههاي باز و آموزش از راه دور دنيا به گسترش رشد و تعالي تقوي و فضائل انساني، ارتقاء علمي و پژوهشي، تعميق جنبش نرم افزاري، اميد بخشيدن و گسترش دامنه دانش، يادگيري در همه جا، همه وقت و براي همه در محيطي ايمن و مبتني بر عدالت در راستاي سياستهاي كلان جمهوري اسلامي ايران در سطح ملّي و جهاني اهتمام ميورزد.
دستاوردهاي دانشگاه پيامنور در حال حاضر عبارتند از: اشتغال به تحصيل بيش از يك ميليون دانشجو در سال 1390در اين دانشگاه، پوشش حدود 30 درصدي از كل دانشجويان كشور، توسعه بيش از 500 مركز و واحد دانشگاهي در اقصي نقاط كشور، كسب رتبه دوم آسيا و رتبه ششم جهان در ميان دانشگاههاي باز و از راه دور و كسب رتبه برتر فرهنگي دانشگاههاي ايران در سال 1389 و كسب رتبه برتر خدمت رساني به دانشجويان شاهد و ايثارگر در سال 1390.
دانشگاه پيامنور داراي مراكز متعدد ورزشي، مذهبي، و كانونهاي فرهنگي و امور فوق برنامه بوده و سعي در هدايت انرژي بالقوه جوانان در مسيرهاي صحيح را دارد. گسترش هر چه بيشتر تبادل اطلاعاتي علمي با دانشگاهها و مجامع معتبر تحقيقاتي بين المللي، از جمله اهداف دانشگاه پيامنور بوده كه از مهمترين فعاليتهاي صورت گرفته در اين حوزه ميتوان تفاهم نامهها و قراردادهاي همكاري منعقد شده با دانشگاههاي: راديو تلويزيوني (چين)، اينديراگاندي و جامع ملي اسلامي (هندوستان)، چندرسانهاي و بينالمللي اسلامي (مالزي)، تشرين، افتراضيه و دمشق (سوريه) را نام برد. اين دانشگاه همچنين در چندين مجمع علمي بين المللي معتبر در دنيا مانند: انجمن آسيايي دانشگاههاي باز، انجمن بين المللي آموزش باز و از راه دور و اتحاديه دانشگاههاي جهان اسلام عضويت فعال دارند.
اهداف كيفي دانشگاه پيامنور
v - توسعه و تعميق آگاهي ديني، تبيين و استقرار ارزشهاي ايراني- اسلامي در راستاي آراسته شدن دانشگاهيان به فضايل اخلاقي.
v - توسعه و تعميق فرهنگ علمگرايي، روحيه خودباوري علمي و بينش سياسي – اجتماعي دانشگاهيان.
v - شكوفا سازي استعدادهاي علمي و پژوهشي و تقويت روحيه ابتكار و كارآفريني در جامعه.
v فراهم آوردن امكان برخورداري از آموزش استاندارد و يكسان صرفنظر از محل زندگي و كار دانشجويان مبتني بر روشها و منابع جديد اطلاعاتي.
v - دسترسي به تحصيلات عاليه براي همه كساني كه استعداد و علاقه لازم را دارند، صرفنظر از شروط و قيود رسمي.
v - توسعه زيرساختها و كارآمدسازي نظامهاي اداري دانشگاه از طريق فرآيندهاي مبتني بر تفكر ساخت يافته و بهرهگيري از فناوريهاي روز دنيا.
v - توسعه و توانمندسازي اعضاي هيأت علمي و كاركنان در راستاي تحقق اهداف سند چشم انداز دانشگاه.
v - ارتقاء جايگاه و موقعيت ملّي و بين المللي دانشگاه و سرآمدي در آموزشهاي نيمه حضوري، باز و از راه دور در منطقه.
|
برنامههاي توسعه كمي دانشگاه
- استفاده از ظرفيتهاي آموزش عالي قابل استفاده و اشباع نشدة بخش دولتي، اعم از مراكز آموزشي وابسته به دستگاههاي اجرايي و دانشگاههاي دولتي و بخش خصوصي قابل دسترسي، براي توسعه برنامههاي دانشگاه پيامنور
- توسعه ظرفيت آموزش الكترونيكي و تكميل دانشستان در مقام مكمل نظام آموزش نيمه حضوري دانشگاه پيام نور و برپايي دانشگاه مجازي پيام نور
- استفاده از قابليتهاي راديو و تلويزيون و ماهواره براي آموزش رشته هاي عمومي دانشگاه
- ايجاد و گسترش رشته هاي جديد علمي در كشور
- توسعة دوره هاي رشد و تربيت مديران مورد نياز كشور
- گسترش مراكز بين المللي و مرزي پيام نور در مناطق آزاد، مناطق مرزي و شعبات خارج از كشور
- ايجاد دوره ها و مقاطع تحصيلي ويژه براي ساير دانشگاههاي دنيا در حوزه هاي زبان و ادبيات فارسي، فلسفه و الهيات
- سازماندهي براي ايجاد دانشگاههاي نيمه حضوري استاني
- برنامهريزي درسي در مقطع كارشناسي، بر مبناي الگوي چند بخشي پودماني به منظور اجراي اقتصادي برنامهها و تسهيل دسترسي همگاني به آموزش عالي در اقصي نقاط كشور
- تأمين منابع مالي مورد نياز براي طرحهاي توسعهاي ، امور جاري دانشگاه و مديريت مالي بر آن.
چشم انداز دانشگاه
بيانيه چشم انداز در افق 1404 هجري شمسي:
با اتكال به قدرت لايزال الهي در راستاي تحقق آرمان "دسترسي به آموزش عالي براي همه، در همه جا و در همه وقت" با تلاش و كوشش همه ذينفعان و برنامه ريزي دقيق و شفاف دانشگاه پيام نور در افق چشم انداز، دانشگاهي است اسلامي، پيشرو، بالنده، جذاب در حد شاخص ترين دانشگاه باز در دنياي اسلام با جايگاه اول علمي و فناوري در سطح دانشگاه هاي باز منطقه آسياي جنوب غربي در عين ممتاز و معتبر بودن در سطح جهاني، جامع و فراگير در گستره سرزميني و فرا سرزميني و منطبق با استانداردهاي جهاني و ملي در توليد و اشاعه علم، آموزش و پژوهش و بهره مند از خدمات اساتيد دانشگاه هاي معتبر داخلي و خارجي براي تربيت مؤثرترين دانشجويان در عرصه هاي مورد نياز كشور خصوصاٌ تربيت دانش آموختگان براي توسعه و تعالي مناطق كمتر برخوردار كشور.
آموزش از راه دور، نظام آموزش نويني براي سازمان دادن به فرآيند يادگيري ـ ياددهي است كه يك مركز آموزشي را، به منظور انتخاب و كاربرد راه كارهايي براي استفاده از يك يا چند نوع مواد آموزشي، رسانه ها و ساير وسايل ارتباط جمعي، ياري ميدهد. همچنين با بكارگيري اين نوع آموزش و با بهره مندي از فناوري هاي جديد در ارائه خدمات آموزشي از راه دور، فرآيند يادگيري با مشاركت خود يادگيرندگان سهل تر مي شود.
دانشگاه پیام نور- مرکز سقز در یک نگاه
دانشگاه پیام نور- مرکز سقز بعنوان قدیمی ترین مرکز پیام نور در شمال غرب کشور، با یاری خداوند متعال، تلاش و حمایت مسولین و همراهی نخبگان و مردم شریف منطقه گام های موثری در جهت توسعه کمی و کیفی و تحقق آرمان دسترسی جامعه برآموزش عالی با شعار آموزش برای همه، همه جا و در همه وقت برداشته که دستاوردها و نتایج مثبت و ارزنده ای از لحاظ پیشرفت علمی و آموزشی ، توسعه فرهنگی، تربیت دانش آموختگان متخصص و متعهد، توسعه منابع انسانی و... در منطقه داشته است. این مرکز دانشگاهی همزمان با بدو تاسیس دانشگاه پیام نور در سال 69 راه اندازی شده و به لحاظ آموزشی و فرهنگی مطابق با اهداف و راهبردهای پیام نور کل کشور پیشرفت کرده است
این مرکز دانشگاهی در شهرک دانشگاه و در زميني به مساحت 5 هكتار واقع شده است كه فعاليتهاي عمراني آن از سال 1371 آغاز گرديد و فاز دوم آن در سال 1380 مورد بهرهبرداري قرار گرفت.
هم اکنون بیش از 4000 دانشجو در 30 رشته تحصیلی کارشناسی و دو رشته در مقطع کارشناسی ارشد با چهار گرایش شاغل به تحصیل هستند، وجود 13 نفر هیأت علمی (دارای مدرک دکتری یا دانشجوی دکتری) و همکاری حدود 200 نفر از اساتید مدعو با این مرکز، قبولی سالانه بیش از 150 نفر از فارغ التحصیلان این مرکز در مقطع تحصیلات تکمیلی، راه اندازی رشته های متعدد مهندسی، علوم انسانی و علوم پایه، کسب عناوین برتر آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و روابط عمومی در سطح استان و منطقه و... سبب ارتقاء سطح و جایگاه علمی آن شده است. علاوه بر این موقعیت استراتژیک شهرستان سقز بعنوان پل ارتباطی شمالغرب با جنوب کشور و همجواری با کشور عراق، سابقه تاریخی 3 هزار ساله سقز ، صبغه فرهنگی و تمدن درخشان این خطه، جمعیت بالای جوان ، ارتقای جایگاه سقز به فرمانداری ویژه، پتانسیل های متعدد انسانی و طبیعی، همگی لزوم توسعه و تجهیز دانشگاه پیام نور - مرکز سقز را تقویت و حائز اهمیت اساسی و راهبردی نموده است.
مرکز سقز مجهز به لابراتور پیشرفته زبان، مرکزISP و سایت کامپیوتر، آزمایشگاه های فیزیک و شیمی، کارگاه جغرافیا، آزمایشگاه تحقیقاتی، کتابخانه با بیش از 20000 جلد کتاب و 2 سالن مطالعه مجزا، سلف سرویس در 2 طبقه می باشد، مجتمع ورزشی چندمنظوره دانشگاه نیز با پیشرفت بیش از 90درصد بزودی به بهره برداری خواهد رسید که این امر، کمک شایانی به توسعه فعالیت های ورزشی و فرهنگی خواهد نمود. هم اکنون 23 انجمن علمی و دانشجویی، 4 کانون فرهنگی، بسیج اساتید و دانشجویی در این مرکز مشغول فعالیتند.
روساي دانشگاه پیام نور- مرکز سقز از سال 1369تا كنون
جناب آقای اسماعیل یزدانی
جناب آقای علی عزیزی
جناب آقای صلاح صوفی
جناب آقای رضا شاکری
جناب آقای دکتر شهریار سعیدیان از سال 1387- 1389
جناب آقای دکتر نادر پروین از سال 1389 تا 1392
جناب آقای بختیار خسروی از سال 1392 بمدت 6 ماه
جناب آقای دکتر علیرضا شریفی از دی ماه سال 1392 تاکنون
رشته های مقطع کارشناسی مرکز سقز
ردیف
|
نام رشته
|
ردیف
|
نام رشته
|
1
|
مهندسی نرم افزار کامپیوتر
|
16
|
مهندسی مدیریت و آبادانی روستاها
|
2
|
مهندسی فناوری اطلاعات IT))
|
17
|
علوم تربیتی- مدیریت برنامه ریزی آموزشی
|
3
|
حقوق
|
18
|
علوم تربیتی- پیش دبستانی و دبستانی
|
4
|
روانشناسی عمومی
|
19
|
شیمی کاربردی
|
5
|
حسابداری
|
20
|
زبان و ادبیات انگلیسی
|
6
|
ریاضیات و کاربردها
|
21
|
زبان و ادبیات عربی
|
7
|
فیزیک- حالت جامد
|
22
|
زبان و ادبیات فارسی
|
8
|
مدیریت بازرگانی
|
23
|
جغرافیا و برنامه ریزی شهری
|
9
|
مدیریت دولتی
|
24
|
جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
|
10
|
مدیریت جهانگردی
|
25
|
آب و هواشناسی
|
11
|
تاریخ
|
26
|
الهیات- فقه و مبانی حقوق اسلامی
|
12
|
پژوهشگری علوم اجتماعی
|
27
|
الهیات- تاریخ و تمدن اسلامی
|
13
|
علوم اجتماعی- برنامه ریزی اجتماعی و رفاه
|
28
|
الهیات- علوم قرآن و حدیث
|
14
|
تاریخ
|
29
|
الهیات- فلسفه و کلام اسلامی
|
15
|
مترجمی زبان انگلیسی
|
30
|
مهندسی کشاورزی- آموزش و ترویج کشاورزی
|
رشته های مقطع کارشناسی ارشد
ردیف
|
نام رشته
|
1
|
جغرافياي طبيعي (اقليم شناسي دربرنامه ريزي محيطي)
|
2
|
آب وهوا شناسي(اقليم شناسي)گرايش آب وهوا شناسي كاربردي
|
3
|
آب وهوا شناسي(اقليم شناسي)گرايش آب وهوا شناسي شهري
|
4
|
آب وهوا شناسي(اقليم شناسي)گرايش تغييرات آب وهوايي(اقليمي)
|
برنامه های در دست اقدام برای توسعه دانشگاه
توسعه کمي و کيفي دانشگاه از جمله: ساخت مجتمع آموزشی و تحصیلات تکمیلی، ساخت مجتمع فرهنگی و مسجد، توسعه فعاليت هاي پژوهشي و کاربردي، توسعه تحصیلات تکمیلی، راه اندازي بیشتر رشته های مهندسی و کاربردی متناسب با پتانسیل ها و نیاز جامعه و بازار کار، توسعه کيفي امکانات و آزمایشگاهها، توسعه منابع انساني و علمي، تقويت ارتباطات اجتماعي و علمي با سایر دانشگاه ها، صاحبنظران و دستگاههاي اجرايي، برگزاري جشنوارهها و همايشهاي مختلف علمي و فرهنگي، افزايش توليدات علمي و پژوهشی، مشارکت موثر در برنامه ریزی ها و حل معضلات اجتماعی، محوطه سازی، تملک زمین جهت راه اندازی مرکز تحقیقات کشاورزی و هواشناسی با مساعدت نهادهای ذیربط در شهرستان و استان، جذب بیشتر اعضای هیات علمی و...
دفتر ریاست و روابط عمومی دانشگاه پیام نور- مرکز سقز
|